27 juni 2019

 

Na 6 maanden in de haven van Las Palmas gaan we weer varen!
Eerst naar Pasito Blanco voor anker om even in te slingeren. Ook moet er onder water wat werk verricht worden. Na zo lang stilliggen is de aangroei enorm. Tijd om onze nieuwe duikcompressor te testen.

 

Vertrek uit Las PalmasWe zijn hier lang blijven hangen vanwege de gezondheid van Stevens moeder. Vliegen vanaf Gran Canaria is dan toch snel geregeld. Uiteindelijk hebben we dan toch afscheid van haar moeten nemen. Het blijft triest, maar we kunnen tevreden terugkijken op haar ondeugende bijna 92 jaar.


Begin juni komt er een heel bijzondere boot de haven binnen, groot, knalgeel, een nederlandse vlag en een enorme windgenerator.
Het is Totem, met Evert en Cor, een voormalige duitse reddingsboot die hij jaren geleden op de kop heeft getikt en omgebouwd tot tweemast zeilschip. Na vele tochten, o.a. rond de wereld, zijn ze nu vanwege de leeftijd van Evert (77) op weg naar nederland.
We krijgen een rondleiding en kijken onze ogen uit. Naast de zeer ruime hutten een zee van bergruimte.
De avond eindigt in het vooronder met een borrel en verhalen over de tochten.

 
Vela Latina Canaria.
Elke zaterdag gaan de kleine bootjes van de zeilvereniging varen, en het gaat er fanatiek aan toe. Altijd dezelfde route, een stuk naar het zuiden en weer terug. Het publiek wordt met bussen naar het keerpunt aangevoerd en van de 3 baansweg is nog maar 1 rijbaan open.
Niet alleen onderweg is het feest. Onder een grote overkapping heeft elke boot heeft een eigen ruimte met daarin een complete keukeninrichting. De achterblijvers zetten lange tafels vol eten neer en tot laat in de avond is het feest.

 

 
Over feesten gesproken. Wanneer er maar enigszins aanleiding voor is ligt alles stil. San Juan (24 juni) is het dit keer. De week ervoor zijn er allerlei optredens en de laatste dag een groot vuurwerk bij het strand van Las Canteras. In de scandinavische landen vieren ze midzomernacht, dit is de zuidelijke variant.
In de aanloop tot middernacht met elkaar eten en drinken op een overvol strand. Af en toe zwemmen om af te koelen. En dan, als om 12 uur het vuurwerk begint rent iedereen gillend het water in. Dit geeft namelijk geluk voor het komende jaar.
Heel bijzonder om mee te maken.

 

 

 
Bij vertrek nog even langs de pomp, even wat litertjes diesel tanken. Prijs hier 92 cent per liter, daar worden we blij van.
Na een heerlijke zeiltocht worden we op de ankerplaats van Pasito Blanco verwelkomd door Ad en Anja van Ocean Breeze. Of we al gegeten hebben? Nee, nou schuif dan maar aan. Heerlijk.

 

wandelaar logo versie 1 roodwandelaar logo versie 1 roodwandelaar logo versie 1 rood