Puerto Real (Puerto Rico, USA), 21 februari 2022

 

We zijn al weer een paar (ei)landen verder.
Nieuwjaar hebben we nog gevierd op Curaçao, het grote vuurwerk in de stad is afgelast. Maar gewoon op de boot blijven en je krijgt van de omliggende huizen een complete licht show te zien.
Als Nederlander hebben we het voorrecht dat we hier 6 maanden mogen blijven, maar we vinden het mooi geweest. We hebben nog even een booster-vaccinatie kunnen bemachtigen, de laatste boodschappen doen, uitklaren, auto inleveren en dan zijn we klaar om te vertrekken.

 

20220104 185117

Laatste avond op het Spaanse Water.

Willemstad (Curaçao), 19 december 2021

 

Jaja, ik weet het. De blog loopt een beetje achter.
Op Grenada was wegens de COVID maatregelen niet veel te beleven en hier op Curaçao is alles open en vliegen de dagen om. Zo dichtbij en toch een compleet andere wereld.

 

20211007 121810

 Dushi Curaçao. 

 

St George (Grenada), 30 augustus 2021

 

Ja, we zijn weer vertrokken uit Suriname en zijn nu officieel in de Cariben. Waar we eerst moesten wennen dat we gewoon Nederlands konden spreken (en dat ook iedereen verstaat wat je tegen elkaar zegt), nu weer overschakelen naar Caribisch Engels.

 

20210706 115532

Centrum Paramaribo. En ja, hier wonen nog mensen!

 

Maar eerst Suriname, we hebben daar een aantal spannende dingen beleefd.
Net na de laatste blog beland Steven in het COVID centrum!

Marina Waterland, Domburg (Suriname), 18 juni 2021

 

Weer naar het noorden, 3.000 mijl naar Suriname!
Het was een voorspoedige tocht, veel wind en ook veel regen. Maar de boot grondig afspoelen bij aankomst was daardoor niet nodig.
We hebben wel 2 tussenstops ingelast, de eerste om even bij te slapen en de tweede omdat we heel graag Îles du Salut wilden bezoeken.

Het eerste traject is van Abraão, Ilha Grande naar Recife.
Vertrek is op 27 april, vroeg in de morgen. Eerst nog veel stroming tegen maar meestal is er genoeg wind om toch een redelijke snelheid te houden.

 

IMG 0088

 

Abraão, Ilha Grande (Brazilië), 26 april 2021

 

Ja, we moeten na meer dan een jaar toch eindelijk Brazilië verlaten. Waar willen we heen en waar kunnen we heen? Zoveel mensen, zoveel ideeën. Illegaal hier blijven, illegaal naar het zuiden varen of toch naar het noorden?

Anders dan in Nederland zou de herfst hier de mooiste tijd zijn: droog met een goede temperatuur en gematigde wind.
Hoe anders dan vorig jaar is het nu. Het is koud. We zitten de laatste weken ’s avonds vaak met een lange broek en shirt met lange mouwen buiten. Maar zeggen ze, dat is uitzonderlijk.
Daarbij komt ook nog veel regen en vooral veel wind, zelfs de vissers schuilen bijna een week tussen de eilanden vanwege het slechte weer op zee.

 

 

Sitio Forte – Ilha Grande (Brazilië), 28 maart 2021.

 

Het is al weer een hele tijd geleden dat we van ons hebben laten horen.
Eigenlijk hebben we ook niet zo veel meegemaakt, het is nog steeds wachten op grenzen die hopelijk weer opengaan.
Maar toch even een update van de afgelopen maanden.
Na kerst gaan we eerst maar eens proberen de verlenging bij Receita Federal in orde te maken. Bijna de hele dag zijn we hiermee bezig, maar we komen er niet verder mee.
We besluiten maar iemand in te huren die ons daarbij kan helpen, maar dat kan volgende week pas.
Het nieuwe jaar luiden we samen met Hector en Julia, die hier op de kant onderhoud doen, heel rustig in op de werf. Naar buiten gaan heeft geen zin, alle stranden zijn afgesloten vanwege de pandemie. Maar vanaf het terras van de containerwoning kunnen we meegenieten van het vuurwerk. 

As Ilhas (Brazilië), 27 december 2020.

We verblijven maar een paar dagen in Rio de Janeiro, een stop tussen Búzios en Ilha Grande.
En natuurlijk ook om de nieuwe boot, een Amel Kirk, van Bia en Jaime bekijken waarmee ze ook langere reizen mee willen maken. In Jacaré zagen we zo’n zelfde schip dat al bijna de wereld rond is gevaren. De basis is prima, maar ze hebben nog heel veel werk te doen.

 

 

Búzios, 12 november 2020.

De tocht begon voorspoedig op vrijdag de 23e oktober. Na een paar uur zijn we uit het kanaal en de motor kan uit.
De eerste 60 mijl aan de wind zeilen, daarbij hebben we nog flinke stroom tegen. Daar doen we dan ook veel langer dan verwacht over.
Maar dan krijgen we de juiste wind en stroming te pakken en lopen de daggemiddelden gestaag op.
Julia en Hector op hun Fueguina zijn een dag eerder vertrokken en besluiten een stop te maken bij Salvador om een nieuw weerwindow af te wachten.
Wij gaan door omdat dit een hoek is waar je niet gemakkelijk weer wegkomt

Jacaré (Brazilië), 21 oktober 2020

 

Policia Federal (immigratie), Receita Federal (douane) en Marinha do Brasil (port control). Niet alleen bij binnenkomst in Brazilië heb je hiermee te maken, maar ook gedurende het verblijf. Wil je naar een andere staat dan moet je je melden de eerste en laatste instantie. Receita Federal geeft je een BTW-vrijstelling om je boot tijdelijk in dit land in te voeren, dezelfde periode als op de visa. Door COVID heeft de Policia alle visa verlengd, maar de douane heeft weer andere regels.

Na een bezoek aan Pieter in Angra, om de bestelde onderdelen op te halen wordt de boot klaargemaakt voor vertrek. Olie verversen, alles controleren, een kleiner voorzeil wordt gehesen en dan op weg naar Rio. We gaan weer voor anker onder de Suikerbroodberg en gaan een dagje op pad met Bia en Jaime.

 

IMG 2745