Jacaré (Brazilië), 21 oktober 2020

 

Policia Federal (immigratie), Receita Federal (douane) en Marinha do Brasil (port control). Niet alleen bij binnenkomst in Brazilië heb je hiermee te maken, maar ook gedurende het verblijf. Wil je naar een andere staat dan moet je je melden de eerste en laatste instantie. Receita Federal geeft je een BTW-vrijstelling om je boot tijdelijk in dit land in te voeren, dezelfde periode als op de visa. Door COVID heeft de Policia alle visa verlengd, maar de douane heeft weer andere regels.

Na een bezoek aan Pieter in Angra, om de bestelde onderdelen op te halen wordt de boot klaargemaakt voor vertrek. Olie verversen, alles controleren, een kleiner voorzeil wordt gehesen en dan op weg naar Rio. We gaan weer voor anker onder de Suikerbroodberg en gaan een dagje op pad met Bia en Jaime.

 

IMG 2745

 

Ilha da Gipoia (Brazilië), 25 augustus 2020

 

Wachten op goede wind, wachten op het einde van corona, wachten op een vaccin, wachten op het openen van de grenzen, wachten op …..

Dat eerste zit in de normale routine van het onderweg zijn met een zeilboot, die kans is ook redelijk in te schatten en goed beschreven wanneer je het beste bepaalde gebieden kunt bezeilen. Maar voor het overige kan niemand een zinnig woord zeggen hoe lang het nog duurt. En waar kun je dan het beste wachten?

 

 Abraão, straten van zand en kunstige richtingaanwijzers.

Lagoa Azul / Blue Lagoon (Brazilië), 20 juli 2020

 

De kortste dag is alweer voorbij en je merkt dat de avonden wat frisser zijn. Overdag is het voor ons noorderlingen heerlijk, met gemiddeld zo’n 25 graden blijven we graag op een schaduwrijk plekje.
Af en toe regent het even flink, niet erg want dan spoelt alles weer lekker schoon.
Het blijft vreemd om de seizoenen omgekeerd te ervaren. De zon draait niet om het zuiden, maar het noorden om, dat wel, in het westen onder te gaan.
Ook geeft het de nodige spraakverwarringen met familie en vrienden op het noordelijk halfrond, voor ons is – we willen in de winter door Patagonië varen, we gaan starten in juli, ‘de zuidelijke winter’. Voorlopig nog ver weg! In alle opzichten.

 

IMG 2547

Lagoa Azul

Sitio Forte (Brazilië), 6 juni 2020

Na een nacht motorzeilen komen we heel vroeg aan op Ilha Grande, het grote eiland.
Samen met de regio Angra dos Reis is dit het walhalla voor boten, naast het grote eiland zijn er talloze kleine eilandjes en honderden ankerplekken. Lokalen zeggen zonder uitzondering dat dit een mooi gebied is waar je het met gemak een aantal maanden kan uithouden. En dat zullen we waarschijnlijk ook doen, als is dat niet helemaal uit vrije wil (maar ook beslist geen straf).
Heel vroeg komen we aan bij Praia do Pousa op Ilha Grande. Het is een heel donkere nacht en we kunnen net 1 ankerlichtje onderscheiden. In het donker zijn afstanden heel moeilijk in te schatten en voor de zekerheid ankeren we ver in de baai.
Eerst even bijkomen en ontbijten.

Ilha Grande (Brazilië), 27 april 2020

 

En weer hebben we een schuilplek gevonden. In nog rustig weer laten we ons anker zakken voor de exclusieve IATA club. Aan de andere kant van de baai liggen de toeristenschepen werkeloos te wachten op betere tijden.
De eerste avond giert de wind met 30 knopen om ons heen. Zelfs de lokale vissers, en niet de kleinste, zoeken voor deze avond de beschutting van baai op. Het water rondom Cabo Frio - de koude kaap - staat bekend om de wilde zeeën en hoge golven.

Gelukkig is het de volgende dag rustiger en peddelen we naar de kant. We hebben dringend diesel nodig, maar bij de jachthaven kunnen ze dat niet leveren. Wel worden we dringend verzocht met onze dinghy weg te gaan en via het strand aan te landen.

 

Búzios (Brazilië), 14 april 2020

Heen-en-weren tussen Itaparica en Salvador.
Weer wat kapot? De dinghy loopt leeg, te snel om naar de kant en weer terug te kunnen dus eerst de plakspullen voor de dag. Maar gelukkig hebben we een opblaasbare kano en kunnen we toch het slaperige dorpje bezoeken.
Het is warm hier, op het plein is een schaduwrijk terrasje waar we even uitpuffen en genieten van een biertje en warme lunch. Nog wat boodschappen en we roeien weer terug.

 

 

Itaparica (Brazilië), 13 maart 2020

 

Pfff, nou eindelijk even tijd om dit stukje te kunnen schrijven.
In het donker komen we aan in Salvador en worden daar door medezeilers geholpen met aanleggen. Dat is weer met de achterkant naar de steiger en voor met mooringlijnen.
We proosten op de aankomst, dan nog even eten en duiken het bed in.

 

IMG 7355

 

Mindelo (Kaap Verden), 15 februari 2020

 

Ken je die mop van dat stel wat naar Brazilië ging zeilen? Nee? Nou die gingen niet.
Ja, we kunnen het beter zelf zeggen.
Want liever hadden we natuurlijk over nog 2 weken een verhaal geschreven over uitklaren, laatste inkopen, mooie dagafstanden, brood bakken, vissen, mooie sterrenhemels, dolfijnen, vliegende vissen, noem het maar op.
Dat hebben we ook gedaan en gezien, maar na 4 dagen zagen we ook dat het water krachten die we liever niet hadden gezien.

Las Palmas, 26 januari 2020

 

 

IMG 2076
Hometown Elburg, best wel koud hier.

 

Behalve de naaste familie weet in eerste instantie niemand dat we in Nederland zijn. Dat geeft ons de tijd om in alle rust belangrijke zaken af te handelen.
De eerste en belangrijke afspraak is de opticien. Omdat we de komende tijd niet weer in nederland komen stond dat al in de planning, maar is nu nog belangrijker omdat Steven’s bril is op de ankerplek bij Pasito Blanco in het water verdwenen. Ondanks verschillende zoekacties hebben we die niet teruggevonden.