Puerto Williams (Chili), 8 maart 2024


Omdat de Circuito Ventisqueros (Gletsjer route) op Chileens grondgebied gaan we op 18 januari met onze scheepspapieren op pad om het rondje langs de 3 kantoren om uit te klaren. Daarna is het wachten op de controle van de Prefectura, want die is hier best streng maar brengt hier gelukkig geen hond mee. Nadat de checklist is afgewerkt krijgen we de laatste handtekening, de volgende morgen vroeg vertrekken we naar Puerto Williams.

 

20 darwin

Uitzicht op Cordillera Darwin, de grootste gletsjer in dit gebied en al van verre te zien.

 

Voorheen was het mogelijk om tegenover Ushuaia, aan de overkant van het Beagle kanaal in te checken, evenals dat zo was tegenover Puerto Williams. Helaas is dat al een tijdje niet meer het geval en zullen we een dagtochtje naar het oosten moeten maken om de benodigde papieren in orde te maken. Een gevolg van de COVID periode, of wellicht hebben de naweeën van het historische grensconflict tussen de 2 landen hier ook een beetje mee te maken?

Ushuaia (Argentinië), 30 december 2023


We zijn er, Ushuaia,de zuidelijkste stad van de wereld, Fin del Mundo. Het was een onvergetelijke reis waarbij we door alle seizoenen zijn gevaren, van korte broek tot winterjas, van zon naar hagel en sneeuw, van pampa naar besneeuwde bergtoppen en op de mooiste ankerplekken hebben gelegen.

 

Club Náutico Ushuaia

 

Te beginnen in Mar del Plata, voor velen de eerste kennismaking met Argentinië. De zwitserse zeilboot Gaia komt, rechtstreeks uit Uruguay, voor ons aan de steiger liggen, we kennen elkaar al van de WhatsApp groep Patagonia. Leuk om ze nu ook te ontmoeten. We maken kennis met een hapje en een drankje en horen elkaars plannen. Ze hebben geen haast en wachten nog op een extra bemanningslid.

Mar del Plata (Argentinië), 4 november 2023

 

De aankomst in Colonia was niet het leukste deel van de tocht. De hele weg hadden we een comfortabele wind rond de 15 knopen, maar net voor de haven zet de wind aan tot 28 knopen. Maar goed dat we al besloten om eerst een poosje aan een mooring te gaan liggen, aanmeren aan de kade zou ook een ramp zijn geworden. Een lijn door een achter-mooring krijgen is in deze omstandigheden niet eenvoudig. Na een paar pogingen en een pikstok armer liggen we. Genoeg actie voor vandaag, morgen gaan we inchecken.

 

Foto genomen door Long John Silver bij aankomst Colonia.

 

Buenos Aires (Argentinië), 4 oktober 2023

 

Tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen is het geld met 18% gedevalueerd. Omdat er geen doorslaggevende uitslag was gaan vijf kandidaten door naar de volgende ronde. De twee meest besproken kandidaten zijn de huidige Minister van Financiën is en een nieuwkomer die gesprekken voert met zijn overleden honden.
We zullen het te zijner tijd merken of de nieuwe regering het land er weer bovenop kan krijgen. Voorlopig heeft de eerder genoemde minister bepaald dat er geen inkomstenbelasting betaald hoeft te worden!
Het tempo van de inflatie gaat intussen steeds sneller.
Natuurlijk draait geldpers overuren, bijna alle briefjes die we bij Western Union halen zijn nieuw. Op dit moment is de stand 1.000 pesos voor 1 euro, in 3 maanden tijd dus bijna verdubbeld.
We horen dat dit zo ongeveer elke 15 jaar gebeurd en heeft totaal geen invloed op het functioneren van het land.
Voor de bewoners is het wel een ramp. De groep die voorheen maar net rond kon komen wordt groter en velen worden dakloos, in sommige parken zie je tentenkampen verschijnen.
Maar de straten zijn schoon, het openbaar vervoer is perfect, de straatnaambordjes geven richting en huisnummers aan, de verkeerslichten hoe lang je groen of rood hebt.

 

Entertainment in de trein. Meestal zijn het bedelaars of verkopers van allerhande spullen, nu eens een keer muziek.

 

Buenos Aires (Argentinië), 24 augustus 2023


We zijn alweer bijna 2 maanden in Buenos Aires en liggen inmiddels al in de derde haven, de hoogste tijd om jullie op de hoogte te houden.

Als we uit Colonia vertrekken is er is er eigenlijk te weinig wind om zeilend naar de overkant van de Rio de la Plata te varen, maar geheel tegen onze principes hebben we een afspraak gemaakt om de volgende dag vrienden te ontmoeten. We hebben elkaar 2,5 jaar niet gezien en zij zijn nu op doorreis en maar 1 dag in de stad.
Het water is erg ondiep en de route gaat daarom grotendeels door de vaargeul. Noodzakelijk worden deze het hele jaar op diepte gehouden. Onderweg zijn ontelbare wrakken te zien, gelukkig wel goed aangegeven met boeien.

 

Colonia del Sacramento (Uruguay), 4 juli 2023


Uruguay, een land met meer koeien dan mensen, en eindelijk weer fatsoenlijke kaas te koop. Groter dan Nederland en minder inwoners. En Spaanstalig, weer een nieuwe uitdaging.
We hoeven niet meer uit te checken uit Brazilië, want dat hadden we 5 weken geleden al gedaan.
Dus met een mooi vooruitzicht vertrekken we op 15 mei vanuit Rio Grande, na een rustige start krijgen we al snel weer te maken met behoorlijke wind, maar nu zijn we voorbereid en zijn de zeilen gereefd. Het schiet wel lekker op. Na 48 uur zijn we ter hoogte van Punta del Este, het is rond het middaguur en we besluiten het stukje naar Piriápolis door te gaan. Het maar zo’n 20 mijl, dat moet voor het donker te doen zijn. Maar …de wind draait tegen, stroming tegen en de golven bouwen op waardoor we er 7 uur over doen en in het donker de haven bereiken.
De melding bij Port Control is een complete spraakverwarring, maar er staat wel iemand klaar om ons een plek aan te wijzen. Met een pittige zijwind is het nog even lastig om de lijn door de achter-mooring te krijgen. Graag hadden we eerst buiten de nacht afgewacht, maar ankeren in de baai is hier niet de bedoeling.
De prefectura staat direct op de kade om gegevens op te nemen en te melden dat we de volgende dag naar de kazerne moeten komen.

 

pir1

 


Rio Grande (Brazilië), 11 mei 2023

 

Wat zijn we toch een bofkonten, op veel plekken langs de kust hebben we inmiddels vrienden wonen die ons met open armen ontvangen en met hun families laten kennismaken. Ons meenemen naar mooie plekjes en laten genieten van de lokale lekkernijen.

 

1 20230305 161100

 

Het werk aan het onderwaterschip verloopt nog steeds moeizaam, ook al van wege de vele regen. Natuurlijk is het ook niet echt het goede seizoen, maar dit jaar is het extremer, zowel de temperatuur als de neerslag.
Maar gelukkig geen herrie en stof meer zodat we zelf aan dek ook aan de slag kunnen. Roestplekken bijwerken, ankerketting omdraaien en opnieuw markeren, olie verversen etc. De lijst lijkt eindeloos.
Onderdelen of boodschappen halen we met de vouwfiets. Alles is hier dichtbij en inmiddels weten we aardig onze weg te vinden voor de benodigde spullen.
De revisie van de schroefas is uitbesteed. Alles wordt nagekeken, de schroef en schroefas gebalanceerd, nieuwe seals gemonteerd zodat we hopelijk vele jaren probleemloos kunnen varen.

Guarujá (Brazilië), 28 februari 2023


Thuiskomen op Sitío Forte (Ilha Grande) bij Thelma en Naude met een hapje en een drankje . Hier hebben we gedurende onze zwerftocht in dit gebied tijdens COVID menige bezoeken gebracht. Maar voor het zover is heeft het ons heel wat zweetdruppels gekost. En blaren, want in Brazilië moet je netjes gekleed en dichte schoenen aan als je de autoriteiten bezoekt. En daar zijn onze voeten na 2 jaar niet meer aan gewend.

 

Sitio Forte.

 

Rio de Janeiro/Niterói (Brazilië), 8 januari 2023.

 

De laatste loodjes zijn het zwaarst, het venijn zit ‘em in de staart.
In ons geval klopt dat inderdaad. Dachten we het ergste gehad te hebben aan de noordkust, vlakbij Rio wordt dat nog eens dunnetjes overgedaan.
In de buurt van Cabo Frio krijgen we een vette storm van zo’n 48 uur over ons heen, de laatste nacht zitten we uit met een kleine fok en het 3e rif in het grootzeil. En nog vliegen we over het water. Helaas niet helemaal de juiste richting.
Als de wind wat inzakt proberen we weer op koers te komen, maar halve wind zeilen was niet zo’n goed idee. Twee monstergolven komen over ons heen. De eerste breekt het zonnepaneel finaal van de railing (we kunnen deze nog redden, en nee, geen foto) en bij de tweede komt er water via de zwanenhals binnen. Niet fijn voor de elektrische aansluitingen.
Dat is weer een klusje er bij.

 

 We zijn er bijna, dan krijgen we nog even een vette storm over ons heen.