26 september 2019

 

Faial – Horta

Vanaf Velas is het maar een klein stukje naar Horta. Zo’n 4 uurtjes motoren, want vandaag is er helaas geen wind. We krijgen een mooi plekje binnen de kade aangewezen, recht tegenover Peter’s café sport.

 


Al vanaf ouds is Horta de pleisterplaats van zeevaarders vanwege de gunstige ligging in het midden van de oceaan.
Tegenwoordig is het vooral in de zomer druk met de zeilers die na een half jaar in de Carieb gevaren te hebben op de terugweg een stop maken. Maar die zijn nu allemaal weer vertrokken en aan hun gewone leven begonnen.
We liggen nu met nog maar een paar boten aan de kade. Die is volledig beschilderd met logo’s van de bezoekende schepen. Elke keer dat je langsloopt zie je weer meer bekenden. We zoeken alvast een plekje waar we die van ons kunnen schilderen.

31 augustus 2019

 

De Azoren bestaan uit negen vulkaaneilanden, allemaal met hun eigen karakteristieken maar toch veel overeenkomsten. De eerste indruk is erg engels, met overal muurtjes als afscheiding tussen de landerijen. Meestal zijn deze overgroeid met de blauwe hortensia die je hier overal tegenkomt.
Wat ook opvalt is dat zelfs in het kleinste dorpje een gigantische kerk staat, die dan wel weer in de typische Portugese stijl.
Op alle eilanden komen we wel in gesprek met, wat we denken, lokale bewoners. Vaak zijn dat dan geëmigreerde mensen die zo’n 50 jaar geleden naar Canada of Amerika zijn vertrokken. De meesten hebben hier nog een huis waar ze bijna elk jaar naar terugkomen om weer samen te zijn met de achtergebleven familie.

31 juli 2019

Naar de Azoren? Gaan jullie dan al weer terug naar Nederland?

Na twee weken ankeren bij Pasito Blanco gaan we weer verder.
De waterlijn, schroef en boegschroef zijn zo goed mogelijk schoongemaakt.
Ad nam de schroef voor zijn rekening, als professioneel duiker voor hem een klusje van niks. Steven ging aan de slag met de waterlijn. Ook nog de boegschroef, dat valt niet mee dat onder water werken. En alle plekjes met aangroei zijn ook nog eens lastig bij te komen.

27 juni 2019

 

Na 6 maanden in de haven van Las Palmas gaan we weer varen!
Eerst naar Pasito Blanco voor anker om even in te slingeren. Ook moet er onder water wat werk verricht worden. Na zo lang stilliggen is de aangroei enorm. Tijd om onze nieuwe duikcompressor te testen.

 

Vertrek uit Las Palmas

31 mei 2019

 

We zijn voorlopig klaar met de klussen. Niet dat de kluslijst nu helemaal leeg is, maar dat kan allemaal op een later tijdstip.
Voordat we volgend jaar de oversteek maken willen we het onderwaterschip nog een nieuwe laag antifouling geven. De verf hiervoor hebben we al aan boord, als we dit najaar onderweg een goede plek vinden waar we uit het water kunnen gaan we dat aanpakken.
Naast de antifouling is de boot afgeladen met materiaal wat hier nog goed te vinden is.
De zoektocht naar spullen is hier wel bijna een dagtaak, we vergeten de siësta nog wel eens en tja dan moet je de volgende dag weer op pad.
Voor dit moet je bij dat mannetje op de berg zijn, voor wat anders weer bij een ander mannetje op een andere berg.

22 april 2019

 

De goede week voor Pasen. Deze hele week is gevuld met diverse processies met taferelen van het lijden van Christus en het ronddragen van het kruis. Op vrijdagavond verzamelen bij diverse kapellen de mensen zich in afwachting van de stoet.

Wij gaan naar Vegueta en bekijken eerst binnen van dichtbij het beeld van de wenende Maria die straks naar buiten wordt gedragen.

31 maart 2019

 

Carnaval is wel een ding hier op Gran Canaria, vooral in Las Palmas.

Ze zeggen na Brazilie het grootste carnaval, maar in ieder geval wel de langste viering. Op 15 februari beginnen ze met een openingsparade.

Daarna begint het feest met gala’s, verkiezingen van koningen, drag queen, kindercarnaval, dagcarnaval, carnaval in de zon enzovoort  en bijna elke avond feesten tot laat in de nacht.

17 februari 2019

 

Eind januari  is het weer hier erg wisselvallig, tussen de buien door kunnen we wel de plekken voorbehandelen maar aan schilderen hoeven we niet te denken.

Dankzij de Nederlandse avond komen we aan handige adresjes, zo gaan we een morgen met Marrie en Volker met de auto weg waarbij ze ons verschillende plekken laten zien.

De dekdoorvoer van onze ankerketting willen we al lang vervangen door RVS. Hier hebben ze ook een adresje voor, hij maakt er werkelijk een kunststukje van en voor heel weinig geld.

16 januari 2019

 

Als je langere tijd in dezelfde haven verblijft lijkt het op wonen in een gemiddelde nieuwbouwwijk in een klein dorp. Aan de ene kant de grote vrijstaande en aan de andere kant de soort van rijtjesboten en verder alles in het dorp te vinden.

Als je niet wilt hoef je er niet uit, maar wij vinden het leuk om rond te struinen in de stad aan de overkant van de weg, elke keer vinden we weer verrassende winkels en restaurantjes.

Sinds we hier zijn aangekomen zijn er weinig wisselingen geweest, veel blijven hier voor langere tijd of laten de boot hier achter om naar huis te vliegen. Vooral ook omdat het hier zo goedkoop is, en ook om buitenklussen te doen welke thuis vanwege tijdsgebrek of altijd slecht weer zijn blijven liggen.