Mar del Plata (Argentinië), 4 november 2023

 

De aankomst in Colonia was niet het leukste deel van de tocht. De hele weg hadden we een comfortabele wind rond de 15 knopen, maar net voor de haven zet de wind aan tot 28 knopen. Maar goed dat we al besloten om eerst een poosje aan een mooring te gaan liggen, aanmeren aan de kade zou ook een ramp zijn geworden. Een lijn door een achter-mooring krijgen is in deze omstandigheden niet eenvoudig. Na een paar pogingen en een pikstok armer liggen we. Genoeg actie voor vandaag, morgen gaan we inchecken.

 

Foto genomen door Long John Silver bij aankomst Colonia.

 

Naast het nieuwe visum voor Argentinië hebben we nog een reden om even naar Uruguay te gaan. Een tijdje geleden heeft namelijk onze wasmachine het begeven. In Buenos Aires verkopen ze alleen giga modellen, maar tijdens een zoektocht op het internet vonden we in Uruguay een kleiner exemplaar. We gaan op zoek naar een witgoed winkel kan deze voor ons bestellen en bij de boot afleveren.
Maar we blijven eerst nog even aan de mooring hangen want in de app, die je tegenwoordig bijna overal voor hebt, wordt superhoog water voorspeld. Tot 1,5 meter boven de kade, we zien dat het kantoortje van de Prefectura nog net droge voeten houdt.

 

Tijdens een wandeling zien we deze prachtige begrafenisauto in een parkeergarage.

 

 

Bastion del Carmen, net naast de haven.

 

Donderdag 12 oktober viert bijna heel Zuid Amerika feest ter ere van Columbus Day, of tegenwoordig genoemd Día de la Raza. Tot en met maandag 16 oktober zijn de meeste mensen vrij, het belooft dan ook een druk weekeinde te worden. Wij gaan daarom al vroeg naar de kade, want de wasmachine staat inmiddels klaar om afgeleverd te worden.

 

Afscheid van een wasmachine.

 

En het wordt druk. De boten moeten dubbel liggen, maar dan heel anders dan wij gewend zijn. Soms gaat het ook een beetje fout bij het wegvaren en zit er eentje vast in de lange mooringlijnen.

 

Dubbel liggen.

 

Dit gaat niet helemaal goed, iedereen bemoeit zich er mee.

 

Na een weekje kade gaan we weer aan de mooring hangen om van daaruit gemakkelijker te kunnen vertrekken. Al snel zien we een weergaatje om te vertrekken naar Mar del Plata, 300 mijl, ruim 2 dagen varen. Helaas draait de wind de tweede dag naar het zuidoosten en komt er een dikke mist opzetten. We zetten de motor bij om de koers te kunnen houden en voor het donker binnen te komen. Bij de aanloop zien we de ingang tussen de golfbreker pas op het laatste moment. Met daarbij ook nog eens een stroming die er dwars voorlangs loopt is het even een spannend moment.
Eenmaal binnen roepen we de haven, de lokale afdeling van YCA, op om ons te helpen een mooring op te pikken, fijn want die moet eerst nog schoongemaakt worden van de aangroei.

 

Wachten op de autoriteiten, de zeeleeuwen liggen lekker uit te rusten op een vlot. 

 

We mogen nog niet naar binnen, immigratie, douane, Prefectura weer met hond, ministerie van gezondheid komen bij jou om alle formaliteiten af te handelen. Het gaat supersnel en gelukkig blijft de hond deze keer buiten. Ze hebben blijkbaar haast en melden ons om snel de haven op te roepen zodat we nog voor einde werktijd aan kunnen meren achter de brug. Klein en knus heeft het hier meer weg van een verenigingshaven, zo anders dan de chique afdeling in Buenos Aires.
De volgende dag komt er nog meer bezoek. Senasa, onderdeel van ministerie van landbouw, vee en visserij geeft ons instructie hoe we onderweg met het vuilnis om moeten gaan. Totaal zo’n 10 man is er druk mee.

Veel hebben we niet meer te doen en veel is er ook niet te beleven in Mar del Plata. Het is een badplaats en het zomerseizoen is nog niet van start. De temperatuur is er ook nog niet naar om aan het strand te gaan liggen, alhoewel er soms een warme dag is als de wind naar het noorden draait.

 

Boulevard en strand Mar del Plata.

 

Vissershaven.

 

Maar we wachten op een iets langere periode om weer een stukje verder te gaan. Door de El Niño veranderen de voorspellingen heel snel wat het lastig maakt om een goed moment te vinden. Maar we hebben geen haast en zullen elke keer maar een paar dagen varen om op een veilige plek te stoppen voor het volgende traject.

 

Aan de steiger van YCA met de zwitserse Gaia. Ingeklemd door 2 andere zeilclubs de kleinste in Mar del Plata.

 

De iridium is inmiddels weer geactiveerd zodat de gevaren route en positie wordt bijgehouden en te bekijken is via: trackamap.com/sy-wandelaar

 

wandelaar logo versie 1 roodwandelaar logo versie 1 roodwandelaar logo versie 1 rood

 

 

Comments  

0 # Jenny 2023-11-09 18:50
Prachtig prachtig!!
Dat is wel heel bijzonder wat jullie doen. Chapeau!
In Oosterwolde is alles goed. Mochten jullie willen komen, het bed staat klaar :-)
Groetjes Jenny
Reply
0 # Marieke 2023-11-12 19:44
Wat een mooie verhalen weer!
Reply