31 maart 2019

 

Carnaval is wel een ding hier op Gran Canaria, vooral in Las Palmas.

Ze zeggen na Brazilie het grootste carnaval, maar in ieder geval wel de langste viering. Op 15 februari beginnen ze met een openingsparade.

Daarna begint het feest met gala’s, verkiezingen van koningen, drag queen, kindercarnaval, dagcarnaval, carnaval in de zon enzovoort  en bijna elke avond feesten tot laat in de nacht.

Tenslotte is er de grote carnavalsparade op 9 maart. Heel anders dan in Nederland, geen wagens met afbeeldingen maar muziek en dans. De deelnemers hebben prachtige kostuums aan, werkelijk een plaatje om naar te kijken. Ook het publiek langs de kant doet mee en geeft nog iets extra’s aan de avond. Spontaan krijgen we een biertje aangeboden. Zelfs voor iemand die niets met carnaval heeft is dit prachtig om mee te maken.

 

IMG 1346

 

IMG 1347

 

IMG 1353

 

IMG 1359

 

IMG 1368

 

IMG 1377

 

Op 10 maart is er de rouw om de sardine. Deze wordt door de stad gereden . Van elke groep van gisteravond lopen er een paar mee, aangevuld met acrobaten, muziek en wenende vrouwen. Vanwege de rouw is iedereen langs de kant voor het grootse deel in zwart gekleed.

Via het strand wordt de vis op een ponton te water gelaten en in brand gestoken. Aansluitend is er een fantastische vuurwerkshow.

 

 

 

19

 

IMG 1408

 

Als je er nog steeds niet genoeg van hebt kun je het weekend daarna het feest in het zuiden nog eens dunnetjes overdoen.

Na alle feesten is het nog even lekker, maar dan slaat het weer snel om, fris, nat en winderig. Zoals ze hier zeggen: geen Canarisch weer.

Zelfs sneeuw op Tenerife en een waterhoos bij Gran Canaria.

In Las Palmas (het noorden) werd meer dan 40 liter per m2 regenwater geregistreerd en diverse tunnels en parkeerplaatsen stonden blank. De ‘droge’ rivierbeddingen zaten ook weer goed vol met water wat op sommige plaatsen voor enkele problemen zorgde. In het zuiden was het lekker zonnig en goed weer.

Hier gebruikt men de uitdrukking  ‘en abril, aguas mil’ wat te vergelijken is met het nederlandse april doet wat hij wil. Letterlijk betekent het  ‘in april duizendmaal water’ en wordt aangegeven om de instabiliteit van het weer aan te geven.

De landbouw is blij met wat water en ook in de natuur zie je het verse groen en de bloemenpracht, maar in de stad is het minder. Het riool kan de grote waterhoeveelheid echt niet aan en de straten liggen vol met viezigheid.

 

IMG 1430

 

IMG 1431

 

IMG 6626

 

IMG 6630

Wandelen in de bergen bij Artenara

De weerberichten spreken elkaar een beetje tegen, maar als we het mogen geloven dan zal het over een paar dagen warm en zonnig worden. Dan kunnen we ook zien of onze nieuwe screens werken.

 

IMG 1435

 

wandelaar logo versie 1 roodwandelaar logo versie 1 roodwandelaar logo versie 1 rood